Surdegsbröd, vete och havre!
Det är en konst att baka surdegsbröd, mycket att tänka på när man ska baka med surdeg. Jag har lärt mig surdeg genom att min mamma bakar surdegsbröd och sedan så har jag kollat på tips som Surdegskungen Sébastien Boudet har visat på tv och sedan så har jag lärt mig genom att läsa Jan Hedh.
- Det första man måste tänka på är att man inte kan skynda på processen, tar brödet 2 dagar så tar det två dagar.
- För det andra så SKA MAN INTE KNÅDA SURDEG som man gör med sötebröd.
- För det tredje så ska man vara noga med graderna i ugnen och graderna på när brödt ska vara färdigt.
- Vara noga med att låta degen få jäsa i 12 timmar i kylskåpet eller i ett kallt rum.
- När bröden är i ugnen så spreya vatten med hjälp av en vanlig spryflaska in i ugnen, det ger en god frasig yta på bröden och vill ni inte att brödet ska bli för bränt eller för hårt så kan ni sätta in en plåt till ovanför bröden!
Hur man blandar och knådar ihop degen:
Jag använder mina händer när jag blandar ihop degen, för då får man känna degen ordentligt och man lägger ner kärlket i degen. jag börjar först med att blanda ihop allt i en bunke så att allt blandas, sedan så häller jag ut allt på mitt bakbord och bearbetar ihop degen. (Men jag knådar inte som jag gör med vanligt sötebröd) Jag vänder in det reseterande mjölet i degen med hjälp av bakningsspade, när mjölet är inne i degen så tar jag degen försiktigt med mina händer och lyfter degen och slänger ner degen i bordet och vänder degen och sedan så upprepar jag så några gånger tills degen inte längre kletar sig på bordet. (jag kommer att spela in en video på när man ska bearbeta degen.)
Här fick ni några tips på hur ni kan lyckas med eran surdegs bakning, ett sista tips ifrån mig till er som läser: om erat bröd växer i ugnen så vet ni att det har blivit lyckat!