vete - och havresurdegsbröd!
Brödet är mycket gott och rätt så enkelt att göra. Brödet tar två dagar att göra, Dag ett så förbereder du och dag två gräddar du brödet!
Dag 1, förberedningen av brödet!
Förbered fördegen på morgonen: http://lanttjejen.blogg.se/2015/june/surdegs-forgrund-2.html
Till kvällen så gör du iordning skålningen.
Första delen!
3 dl vatten som du kokar upp och sedan blandar ihop med 3 dl vetemjöl och låt det stå och svalna till 40 grader ( ca. 1 timma)
Andra delen!
50 g smör
3 dl mjölk
2-3 msk honung smält smöret tillsammans med mjölken och honungen och blanda sedan ner det i en bunke med 3 dl vetemjöl, 3 dl havregryn och lite salt. låt det svalna till 40 grader (ca. 1 timma)
1 - 2 dl vetemjöl till bearbetningen av degen på bordet.
För att bearbeta ihop så kola på länken: http://lanttjejen.blogg.se/2015/june/surdegsbrod-vete-och-havre.html
När du har bearbetat ihop degen så delar du degen i två delar som du rullar ihop till korvar, lägg korvarna i en varsin form som är täckt av bakplåtspaper. låt det stå och vila i kylen eller i ett kallt rum i 12 timmar (dagen efter)
Dag 2, gräddningen av brödet!
Innan du gör iordning ugnen så ska du ställa fram dina formar i rumstemperatur i 1 - 2 timmar innan gräddningen. När bröden har fått stå i rumstemperatur så sätter du ugen på 250 grader, med plåten i ugnen i ca 10 min. Ta sedan ut plåten och vänd dina bröd ifrån formarna ut på plåten, snitta bröden med en bra vass kniv och sätt in en ugnstermoeter i det ena brödet så du ser när det är färdigt. Grädda bröden i mitten av ugnen på 250 grader i 10 minuter sedan så sänker du graderna till 200 grader och när ugnstermometern som sitter i brödet visa 97 grader så är dom färdiga.

Bild 1 visar när bröden väntar på att få bli gräddade.

Bild två visar när bröden är färdiga och jag provsmakar med smör och ost!
LYCKA TILL!