vete - och rådsurdeg! (Grund)
nu när jag har hittat intresset inom surdeg så tittade jag i min mamma´s brödbok om bara surdeg och hon rekomenderade att göra en grund som fanns i boken, den ska vara mycket enkel och vad jag kommer bröd ihåg så blir det gott när man anänder sig av grunden!
DAG 1-3
100 g vatten (1 dl)
200g råg- eller vetemjöl
100g rårivet äpple
GÖR SÅ HÄR:
1.) Blanda vattnet, 35 grader med mjölet och det rårivna äpplet i en glasburk på 2 liter med lock.
2.) Ställ burken på en varm plats, 26-30 grader i 3 dagar.
DAG 4.
skrapa ner innehållet i burken som har fått stå i tre dagar i en bunke, blanda i 200 g mjöl och 200 g vatten, 35 grader och låt stå i en dag.
DAG 5.
nu är din surdeg färdig och klar för användning!