HAVREGRYNSBRÖD!
Idag bakade jag två stycken limpor havregrynsbröd som är perfekta för att rosta på morgonen! videon nedanför så får ni se hur jag jobbar ihop degen. När man bakar så ska man baka med kärlek och det gör man för hand. Bröd blir gott i en maskin men man lär känna degen genom händerna och jobba med kroppen, det är en bra träning och bra sett att få ur sin ilska!
receptet är enkelt och ingredienserna som du behöver är:
50 gram jäst
25 gram smör som du smälter
5 dl mjölk som du lägger i smöret och värm upp det till 37 grader.
ca 2-3 tsk salt
2-3 mask honung ( honung är bättre än socker och det hjälper jästen att jäsa)
2-3 dl havregryn
när du har fått ihop degen så låter du degen jäsa i ca i timma i ett svalt rum.
efter jäsningen så delar du degen i två delar som blir till två limpor som du låter jäsa i ca 30 min innan dom ska in i ugnen.
(Filmen visar hur du blandar ihop degen)
ugnen ska vara på 200 grader
tiden inne i ugnen för limporna är: 25-30 minuter
tiden inne i ugnen för frallorna är: 8-10 minuter, ugnen på 250 grader istället för 200 grader
jäsningen på limporna tar sammanlagt 1-1/2 timma

LYCKA TILL MED BAKNINGEN!